Plantele ce infloresc se considera ca au o vechime de 135 de milioane de ani, ele reprezentand rezultatul transformarilor ce au afectat gimnospermele. Dupa indelungi cercetari oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca primele flori semanau cu magnoliile de astazi sau cu "liliacul de apa", celor doua tipuri de plante lipsindu-le unele structuri specializate intalnite la plantele aza zise "moderne".
Insa in 1990 cercetatorii au comparat ADN-ul diverselor flori si au determinat astfel relatiile dintre acestea din punct de vedere a evolutiei. Astfel a fost descoperita o mica planta cu flori de culoare crem din specia Amborella care se pare ca este ulrima "ruda" supravietuitoare a primei plante cu flori (in insula Noua Caledonie, Pacificul de Sud). Evolutia plantelor a schimbat radical fata Pamantului. Caci o planeta ale carei ape sunt colorate de verdele monocromatic al algelor si a carei scoarta este impanzita de flori viu colorate in rosu, protocaliu, violet, albastru, galben, este o planeta vie. Plantele cu flori s-au inmultit repede, in mare masura deoarece fructele lor le-au imprastiat in mod eficient semintele, azi fiind cunosute aproximativ 240 000 de specii.
Florile, ca si alte specii de amfibieni, reptile, insecte, pasari, mamifere sunt supuse disparitiei, ajutata de acei oameni care nu numai ca nu previn extinctia in mod firesc a plantelor, dar o provoaca. Caci in cautare de locuri "bune" pentru constructia de locuinte sau pentru amplasarea unei fabrici, ei dau tocmai peste putinele locuri neafectate de poluare. Ei patrund in mijlocul naturii si o infesteaza cu poluanti de toate genurile: chimici, fonici, distrug stratul protector de ozon.
Si daca ne gandim bine fara plante oamenii nici n-ar exista, caci fosilele lor reprezinta principalii carburanti folositi, radacinile plantelor fixeaza solul, in tulpinile lor isi gasesc adapost mici vietuitoare, frunzele lor sunt "laboratorul" de preparare a oxigenului, florile plantelor ne incanta privirea, iar unele din fructele lor reprezinta baza alimentatiei umane... si totusi oamenii le distrug cu atata ignoranta...
interesante lucruri..;)
RăspundețiȘtergere